Talianske castagnole sú v niečom podobné našim tradičným šiškám, ale osobitý šmrnc im dodáva anízový likér. Navyše sa vyprážajú v arašidovom oleji, ktorý naše babičky pravdepodobne nepoznali. Spoločné majú obdobie, kedy sa zvyknú pripravovať – fašiangy a veselé karnevaly. Skvelo však chutia počas celého roka!
Ingrediencie na 30 buchtičiek castagnole:
- 40 g masla,
- 200 g hladkej múky,
- 2 vajíčka,
- 50 g kryštálového cukru,
- kôra z polovice citróna,
- 1 čajová lyžička anízového likéru,
- štipka soli,
- 8 g prášku do pečiva,
- 1 vanilkový struk,
- cukor na posypanie,
- arašidový olej na vyprážanie.
Postup krok za krokom, ako na to
- Vanilkový struk priečne prerežte a vyškrabte z neho dužinu a semienka. Zmiešajte ich s kryštálovým cukrom a prisypte k múke, štipke soli a prášku do pečiva.
- Pridajte vajíčka, zmäknuté maslo izbovej teploty, kôru z polovice citróna a anízový likér.
- Cesto vymiešajte ručne, kým sa ingrediencie úplne neprepoja. Keď sa prestane lepiť na prsty a tvorí kompaktnú hmotu, je hotové.
- Cesto vložte do misky a prikryte ho celofánom. Nechajte ho 30 minút odpočívať. Potom začnite zohrievať olej, mal by dosiahnuť teplotu 170°C. Iba pri tejto teplote sa vám podarí castagnole vypražiť tak, aby boli na povrchu zlatisté a vnútri neboli surové.
- Z cesta vyformujte valček a pokrájajte ho na 30 kúskov. Z každého kúska vyformujte guľôčku (každá by mala vážiť okolo 12 g).
- Akonáhle sa olej zohreje, ponorte do neho niekoľko guľôčok naraz. Pootáčajte ich, aby sa pražili rovnomerne. Medzitým si pripravte do misy cukor a na tanier papierové kuchynské utieky alebo papierové obrúsky. Vypražené castagnole osušte od oleja na papierových obrúskoch a ešte teplé ich obaľujte v cukre. Postupte takto pripravte všetky buchtičky – skvelo chutia teplé i studené. Dobrú chuť!
Zdroj / Tradičné talianske castagnole: youtube