Dezert Castagnole

Dezert Castagnole

Talianske castagnole sú v niečom podobné našim tradičným šiškám, ale osobitý šmrnc im dodáva anízový likér. Navyše sa vyprážajú v arašidovom oleji, ktorý naše babičky pravdepodobne nepoznali. Spoločné majú obdobie, kedy sa zvyknú pripravovať – fašiangy a veselé karnevaly. Skvelo však chutia počas celého roka!

Ingrediencie na 30 buchtičiek castagnole:

  • 40 g masla,
  • 200 g hladkej múky,
  • 2 vajíčka,
  • 50 g kryštálového cukru,
  • kôra z polovice citróna,
  • 1 čajová lyžička anízového likéru,
  • štipka soli,
  • 8 g prášku do pečiva,
  • 1 vanilkový struk,
  • cukor na posypanie,
  • arašidový olej na vyprážanie.

Postup krok za krokom, ako na to

  1. Vanilkový struk priečne prerežte a vyškrabte z neho dužinu a semienka. Zmiešajte ich s kryštálovým cukrom a prisypte k múke, štipke soli a prášku do pečiva.
  2. Pridajte vajíčka, zmäknuté maslo izbovej teploty, kôru z polovice citróna a anízový likér.
  3. Cesto vymiešajte ručne, kým sa ingrediencie úplne neprepoja. Keď sa prestane lepiť na prsty a tvorí kompaktnú hmotu, je hotové.
  4. Cesto vložte do misky a prikryte ho celofánom. Nechajte ho 30 minút odpočívať. Potom začnite zohrievať olej, mal by dosiahnuť teplotu 170°C. Iba pri tejto teplote sa vám podarí castagnole vypražiť tak, aby boli na povrchu zlatisté a vnútri neboli surové.
  5. Z cesta vyformujte valček a pokrájajte ho na 30 kúskov. Z každého kúska vyformujte guľôčku (každá by mala vážiť okolo 12 g).
  6. Akonáhle sa olej zohreje, ponorte do neho niekoľko guľôčok naraz. Pootáčajte ich, aby sa pražili rovnomerne. Medzitým si pripravte do misy cukor a na tanier papierové kuchynské utieky alebo papierové obrúsky. Vypražené castagnole osušte od oleja na papierových obrúskoch a ešte teplé ich obaľujte v cukre. Postupte takto pripravte všetky buchtičky – skvelo chutia teplé i studené. Dobrú chuť!

Zdroj / Tradičné talianske castagnole: youtube

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Close Menu