Domáci vaječný likér

Domáci vaječný likér

Hustý vaječný likér pohladí chuťové bunky a svojou nezameniteľnou vôňou poteší každého maškrtníka. Máme z neho síce „sladko až za ušami“, ale párkrát v roku je dovolené zhrešiť aj takýmto spôsobom. Tak na zdravie!

Ingrediencie:

  • 5 vaječných žĺtkov,
  • 3 lyžice práškového cukru (môžete nahradiť alebo kombinovať aj s hnedým trstinovým) podľa chuti,
  • 1 plechovka salka,
  • 300 ml vodky, tmavého rumu alebo koňaku (množstvo a druh podľa chuti),
  • 1 vanilkový struk, arómu alebo vanilkový cukor (voliteľné).

Návod ako postupovať

  1. Žĺtky s cukrom vyšľaháme buď za surova, alebo ak chceme mať likér hustejší, vyšľaháme ich nad parou. Misku so žĺtkami a cukrom položíme na hrniec s vriacou vodou a mixujeme mixérom. Takto sa vajíčka zohrejú a nemusíme sa obávať, že by sa neskôr pokazili. Postup je rovnaký ako pri príprave žĺtkovej peny do krémov rôznych zákuskov. Surové vajíčka s cukrom mixujeme 10 minút, nad parou postačí 6-7 minút, pretože pri rozpúšťaní cukru vyššia teplota pomáha.
  2. Keď vytvoríme hustú penu, necháme ju vychladnúť. Ak sme nemiešali nad parou, ihneď môžeme pokračovať. Pomaly pridávame salko a miešame kým sa ingrediencie úplne neprepoja – približne 7 minút. Na podporenie chuti môžeme pridať aj štipku soli, semienka z jedného vanilkového cukru, vanilkový extrakt alebo vanilkový cukor.
  3. Napokon postupne primiešame alkohol, ktorý sme si vybrali. Teraz môžeme miešať aj ručne, aby sa zmes nezrazila. Čím viac alkoholu pridáme, tým bude likér redší a samozrejme silnejší. Či už zvolíte mixér, alebo ručné miešanie, likér by ste nemali šľahať dlhšie ako 3 minúty.
  4. Hotový likér prelejeme do sklenenej fľaše. Odporúčame ho skladovať v chladničke, približne 3 týždne.

Zdroj / Recept na domáci vaječný likér: kreativita

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Close Menu