Hustý vaječný likér pohladí chuťové bunky a svojou nezameniteľnou vôňou poteší každého maškrtníka. Máme z neho síce „sladko až za ušami“, ale párkrát v roku je dovolené zhrešiť aj takýmto spôsobom. Tak na zdravie!
Ingrediencie:
- 5 vaječných žĺtkov,
- 3 lyžice práškového cukru (môžete nahradiť alebo kombinovať aj s hnedým trstinovým) podľa chuti,
- 1 plechovka salka,
- 300 ml vodky, tmavého rumu alebo koňaku (množstvo a druh podľa chuti),
- 1 vanilkový struk, arómu alebo vanilkový cukor (voliteľné).
Návod ako postupovať
- Žĺtky s cukrom vyšľaháme buď za surova, alebo ak chceme mať likér hustejší, vyšľaháme ich nad parou. Misku so žĺtkami a cukrom položíme na hrniec s vriacou vodou a mixujeme mixérom. Takto sa vajíčka zohrejú a nemusíme sa obávať, že by sa neskôr pokazili. Postup je rovnaký ako pri príprave žĺtkovej peny do krémov rôznych zákuskov. Surové vajíčka s cukrom mixujeme 10 minút, nad parou postačí 6-7 minút, pretože pri rozpúšťaní cukru vyššia teplota pomáha.
- Keď vytvoríme hustú penu, necháme ju vychladnúť. Ak sme nemiešali nad parou, ihneď môžeme pokračovať. Pomaly pridávame salko a miešame kým sa ingrediencie úplne neprepoja – približne 7 minút. Na podporenie chuti môžeme pridať aj štipku soli, semienka z jedného vanilkového cukru, vanilkový extrakt alebo vanilkový cukor.
- Napokon postupne primiešame alkohol, ktorý sme si vybrali. Teraz môžeme miešať aj ručne, aby sa zmes nezrazila. Čím viac alkoholu pridáme, tým bude likér redší a samozrejme silnejší. Či už zvolíte mixér, alebo ručné miešanie, likér by ste nemali šľahať dlhšie ako 3 minúty.
- Hotový likér prelejeme do sklenenej fľaše. Odporúčame ho skladovať v chladničke, približne 3 týždne.
Zdroj / Recept na domáci vaječný likér: kreativita