Bavorská torta

Bavorská torta

Dračie ovocie – pitahaya – dostala meno podľa dračieho vajca, ktoré svojim tvarom pripomína. Vo vnútri skrýva nálož antioxidantov ako je vitamín C, čím pomáha zvyšovať imunitu. Znižuje cholesterol, urýchľuje metabolizmus a pôsobí priaznivo aj ako prevencia srdcovo-cievnych ochorení. Štíhlejší a zdravší vďaka pestrofarebnému ovociu… Kto by to odmietol? Môžete si z nej pripraviť napríklad túto ľahkú tortičku.

Ingrediencie:

  • 1 a 1/2 polievkovej lyžice práškovej želatíny,
  • 4 polievkové lyžice vody,
  • kupovaný korpus alebo domáci korpus z piškótového cesta,
  • 240 ml šľahačkovej smotany,
  • 1 pitahaya červená,
  • 100 g malín,
  • 6 a 1/2 polievkovej lyžice kryštálového cukru – rozdeľte ho na 4 lyžice a 2 a 1/2 polievkovej lyžice,
  • 1 polievková lyžica citrónovej šťavy,
  • 180 ml mlieka,
  • 1 žĺtko,
  • 2 a 1/2 polievkovej lyžice kryštálového cukru,
  • 3/4 polievkovej lyžice práškovej želatíny namočenej v 2 polievkových lyžiciach vody,
  • na dekorovanie: šľahačka, pitahaya, maliny, lístky mäty, jedlé kvety a pod.

Návod ako postupovať:

  1. V malej miske zmiešajte prvú želatínu s vodou a nechajte ju napučať aspoň 5 minút.
  2. Hotové cesto z obchodu alebo domáce piškótové cesto vložte do formy na pečenie torty.
  3. Šľahačkovú smotanu vymixujte na tuhú šľahačku, malo by to trvať približne 7 minút.
  4. Do mixéra vložte trištvrte pitahaye, maliny, 4 lyžice cukru a citrónovú šťavu. Rozmixovanú zmes prelejte do hrnca a zohrejte pri nízkej teplote. Nemala by vrieť – tesne predtým ju odstavte a vmiešajte do nej polovicu želatíny.
  5. Približne 240 ml prelejte do misky a zvyšok nechajte v hrnci a pridajte k nemu druhú polovicu želatíny. Po vychladnutí pridajte mlieko, žĺtko a druhú dávku cukru. Po premiešaní zľahka pridajte šľahačku (trochu si môžete nechať na ozdobu). Krém natrite na korpus a vložte na 3 hodiny do chladničky.
  6. Po vychladnutí na vrch nastriekajte šľahačku. Do stredu nalejte zohriatu zmes, ktorú ste si odložili a tortu opäť vložte do chladničky, kým nestuhne. Potom ju vyberte z formy a ozdobte podľa vlastného vkusu. Dobrú chuť!

Jednoduché piškótové cesto na korpus

Ingrediencie:

  • 200 g kryštálového cukru,
  • 100 ml vody,
  • 4 vajíčka,
  • 100 ml oleja,
  • 200 g hladkej múky,
  • kakao, ak chceme tmavé cesto,
  • 1 vanilkový cukor,
  • 1 prášok do pečiva.

Postup

  1. Žĺtka vymiešajte s cukrom do peny.
  2. Pridajte vodu a olej a miešajte ďalej.
  3. Prisypte preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva.
  4. Z bielkov vymiešajte sneh a zľahka ho vmiešajte do cesta.
  5. Pečte pri teplote 180°C. Po polhodine pichnite do cesta špajdľou, ak ju vytiahnete suchú, cesto je hotové. Rúru neotvárajte často ani priskoro, lebo cesto spľasne.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Close Menu