Domáci lipový sirup

Domáci lipový sirup

Omamná vôňa lipových kvetov sa vo vzduchu šíri najmä v júni a v júli. Patrí medzi najkošatejšie stromy, preto poskytuje okrem príjemnej arómy aj tieň. Je obľúbená medzi včelami a kedysi rástla najmä pri cestách a križovatkách. Ak si ju chcete nasušiť na čaj, zbierajte ju počas slnečných dní, keď kvety ešte nie sú v plnom rozpuku. Púčiky majú v sebe obrovskú silu prírody, ktorá pomáha najmä pri všetkých príznakoch nachladnutia. Strom lipy sa často dožíva až 600 rokov a dokáže vyrásť až do výšky 40 metrov. 

Zázračné účinky lipových kvetov:

  • lipový sirup môžeme pridávať ako sladidlo do čaju, najmä počas nádchy,
  • zlepšuje činnosť srdca,
  • čaj z lipových kvetov znižuje horúčku a zmierňuje kašeľ,
  • upokojuje nervovú sústavu, čo má hneď dva pozitívne efekty – zmierňuje prežívanie stresu a pripravuje telo na pokojný spánok,
  • má močopudné účinky, teda pomáha odvádzať z tela nadbytočnú vodu,
  • podporuje tvorbu žlče,
  • uľahčuje odhlieňovanie a vykašliavanie,
  • znižuje krvný tlak,
  • podporuje chuť do jedla,
  • uvoľňuje kŕče a celkovo relaxuje svaly,
  • prečisťuje krv a obnovuje cievne steny,
  • používa sa aj v kozmetike.

Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako dostať do tela všetky liečivé látky z lipy, je pripraviť si lipový sirup. Uvarte si ho spolu s nami!

Ingrediencie:

  • 500 g lipových kvetov,
  • 2,5 – 3 kg cukru,
  • 4 litre vody,
  • šťava z 7 citrónov alebo 4 lyžičky kyseliny citrónovej.

Recept na domáci lipový sirup

  1. Lipové kvety natrháme keď rozkvitnú, ideálne za slnečného dňa. Po príchode domov ich rozložíme na noviny alebo na plech, aby z nich povyliezali chrobáky.
  2. Jednotlivé kvietky si prezrieme, odstránime poškodené časti a tie najkrajšie vhadzujeme do pripravenej štvorlitrovej sklenenej fľaše.
  3. Kvety vo fľaši zalejeme vodou a necháme ich takto stáť do druhého dňa. Potom z nich vytlačíme cez plátno šťavu, dáme ju do hrnca a pridáme cukor, šťavu z citróna alebo kyselinu citrónovú.
  4. Všetko dobre premiešame a zohrievame na 85-90°C, kým sa cukor úplne nerozpustí.
  5. Farba by mala byť zľahka žltá. Vriaci sirup potom prelievame do poriadne vyumývaních fliaš, ktoré hneď zatvárame. Ak sa bojíte, že fľaša pritom praskne, omotajte ju vlhkou utierkou.
  6. Každú fľašu na chvíľu otočíme hore dnom. Sirup vydrží aj niekoľko rokov. Dobrú chuť!

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Close Menu