Tarte au Chocolat – francúzsky čokoládový tart poteší chuťové bunky bohatou chuťou čokolády a krehkým maslovým cestom. Čaká na vás lahodný čokoládový krém a na vrchu čerstvé ovocie.
Ingrediencie na 6 porcií
Cesto (pate sablee):
- 110 g masla izbovej teploty,
- 30 g práškového cukru,
- 1 vajíčko,
- 160 g polohrubej múky,
- 50 g mletých mandlí,
- 1/4 čajovej lyžičky soli,
- 15 ml mlieka (1 polievková lyžica).
Čokoládový krém:
- 200 g horkej čokolády (55-70%),
- 160 g šľahačkovej smotany,
- 80 ml mlieka,
- 2 malé vajíčka,
- štipka soli,
- 30 g (2 polievkové lyžice) kryštálového cukru,
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu,
- ovocie na ozdobu.
Návod ako postupovať
- Začnite prípravou cesta. Vo veľkej mise zmixujte maslo s práškovým cukrom, kým nie je zmes svetložltá a nadýchaná.
- Pridajte vajíčko a vymiešajte krém.
- V stredne veľkej miske zmiešajte múku s mletými mandľami a soľou. Pridajte ich k maslovej zmesi.
- Drevenou varechou vmiešajte múku do maslovej zmesi. Snažte sa prestať skôr ako by ste cesto „premiešali“ a bolo by príliš tekuté a teplé.
- Cesto zabaľte do celofánu, vyformujte z neho disk a vložte ho na 30 minút do chladničky.
- Rúru predhrejte na 180°C.
- Hotové cesto rozvaľkajte cez celofán na kruh s priemerom 30 cm.
- Hotové cesto natlačte do formy na pečenie a prevísajúce okraje odrežte.
- Pred pečením vložte cesto vo forme na 30 minút do chladničky.
- Potom cesto popichajte vidličkou a prikryte papierom na pečenie, na ktorý nasypete suché strukoviny, ryžu alebo závažia, ktoré sa používajú pri pečení koláčov.
- Cesto pečte 15 minút, potom odoberte strukoviny alebo ryžu a pečte ešte 10-15 minút. Pred plnením nechajte cesto úplne vychladnúť.
- Teplotu rúry znížte na 160°C.
- Pripravte čokoládový krém. V stredne veľkom hrnci zohrejte mlieko so šľahačkou, nesmú však vrieť.
- Zložte ich zo sporáka a vmiešajte do nich čokoládu posekanú na menšie kúsky. Miešajte kým sa čokoláda úplne neroztopí. Potom pridajte cukor, vanilkový extrakt a premiešajte. Po jednom vmiešajte vajíčka.
- Hotový krém nalejte na vychladené cesto a pečte 20 minút.
- Hotový tart nechajte vychladnúť pri izbovej teplote a potom ešte 2 hodiny v chladničke. Napokon ho ozdobte podľa vlastnej fantázie a na rezanie použite horúci nôž (namočený do vriacej vody). Dobrú chuť!
Zdroj / Recept na čokoládový tart: youtube