Mliečna cukrovinka Kalakand má svoj pôvod v indickej kuchyni. Základom je zohrievanie mlieka, ktoré zmenší svoj objem na polovicu, pridanie kyslých prísad a cukru, ktoré vytvoria netypické cesto. Potom sa vkladá do nádob, v ktorých cukor karamelizuje a hotový dezert má vďaka tomu dva odtiene – na povrchu svetlý a vo vnútri o niečo tmavší.
Ingrediencie:
- 3 l mlieka,
- 1/2 čajovej lyžičky citrónovej šťavy alebo 1/8 čajovej lyžičky prášku alum,
- 450 g kryštálového cukru,
- 80 g masla ghee,
- olej na vyprážanie,
- pistácie na dekorovanie.
Postup
- Začnite zohrievaním mlieka. Základom je vybrať si vhodnú nádobu – nesmie byť hliníková, musí mať hrubé dno a zohrievané mlieko musíte premiešať každé 1-2 minúty, aby sa nepripálilo. Mlieko priveďte do varu, potom znížte teplotu na polovicu, ale mlieko musí byť veľmi horúce, aby zmenšilo svoj objem o polovicu.
- Ak nemáte prášok alebo kryštáliky alum, použite citrónovú šťavu. Pripravte si aj inú kovovú nádobu s hrubšími stenami, ktorá dlho udrží teplo, a vymastite ju maslom ghee. Položte ju na uterák, do ktorého ju potom zabalíte.
- Medzičasom stále miešajte mlieko. Keď sa v ňom začnú tvoriť maličké hrudky, pridajte citrónovú šťavu. Ďalej mlieko zohrievajte, aby začalo bublať. V tomto čase sa začnú tvoriť väčšie tukové hrudky, a práve to chcete dosiahnuť. Pokračujte v zohrievaní a ak je to potrebné, pridajte viac citrónovej šťavy.
- Keď začne mliečna zmes bublať, ochráňte si ruky rukavicami a postupne začnite prisýpať cukor. Vždy počkajte, kým sa roztopí a až potom pridajte ďalší kúsok cukru.
- Po roztopení cukru po lyžičkách pridávajte maslo. Keď sa vytvorí cesto, ktoré sa odlepuje od stien panvice, je pripravené na preliatie do nádoby, ktorú ste si prichystali v predošlých krokoch.
- Po preliatí cesta nádobu zatvorte a obaľte do uteráka. Nechajte ju odležať aspoň tri hodiny.
- Po troch hodinách oddeľte dezert nožom od bokov nádoby a vyklopte ho. Nakrájajte ho na kúsky a môžete ho ozdobiť napríklad pistáciami.
- Hotový dezert ihneď podávame. Čerstvý ostane až sedem dní, ale musí byť zatvorený vo vzduchotesnej nádobe. Dobrú chuť!
Zdroj / Tradičná indická mliečna cukrovinka Kalakand Barfi: youtube