Recept na Kalakand Barfi

Recept na Kalakand Barfi

Mliečna cukrovinka Kalakand má svoj pôvod v indickej kuchyni. Základom je zohrievanie mlieka, ktoré zmenší svoj objem na polovicu, pridanie kyslých prísad a cukru, ktoré vytvoria netypické cesto. Potom sa vkladá do nádob, v ktorých cukor karamelizuje a hotový dezert má vďaka tomu dva odtiene – na povrchu svetlý a vo vnútri o niečo tmavší.

Ingrediencie:

  • 3 l mlieka,
  • 1/2 čajovej lyžičky citrónovej šťavy alebo 1/8 čajovej lyžičky prášku alum,
  • 450 g kryštálového cukru,
  • 80 g masla ghee,
  • olej na vyprážanie,
  • pistácie na dekorovanie.

Postup

  1. Začnite zohrievaním mlieka. Základom je vybrať si vhodnú nádobu – nesmie byť hliníková, musí mať hrubé dno a zohrievané mlieko musíte premiešať každé 1-2 minúty, aby sa nepripálilo. Mlieko priveďte do varu, potom znížte teplotu na polovicu, ale mlieko musí byť veľmi horúce, aby zmenšilo svoj objem o polovicu.
  2. Ak nemáte prášok alebo kryštáliky alum, použite citrónovú šťavu. Pripravte si aj inú kovovú nádobu s hrubšími stenami, ktorá dlho udrží teplo, a vymastite ju maslom ghee. Položte ju na uterák, do ktorého ju potom zabalíte.
  3. Medzičasom stále miešajte mlieko. Keď sa v ňom začnú tvoriť maličké hrudky, pridajte citrónovú šťavu. Ďalej mlieko zohrievajte, aby začalo bublať. V tomto čase sa začnú tvoriť väčšie tukové hrudky, a práve to chcete dosiahnuť. Pokračujte v zohrievaní a ak je to potrebné, pridajte viac citrónovej šťavy.
  4. Keď začne mliečna zmes bublať, ochráňte si ruky rukavicami a postupne začnite prisýpať cukor. Vždy počkajte, kým sa roztopí a až potom pridajte ďalší kúsok cukru.
  5. Po roztopení cukru po lyžičkách pridávajte maslo. Keď sa vytvorí cesto, ktoré sa odlepuje od stien panvice, je pripravené na preliatie do nádoby, ktorú ste si prichystali v predošlých krokoch.
  6. Po preliatí cesta nádobu zatvorte a obaľte do uteráka. Nechajte ju odležať aspoň tri hodiny.
  7. Po troch hodinách oddeľte dezert nožom od bokov nádoby a vyklopte ho. Nakrájajte ho na kúsky a môžete ho ozdobiť napríklad pistáciami.
  8. Hotový dezert ihneď podávame. Čerstvý ostane až sedem dní, ale musí byť zatvorený vo vzduchotesnej nádobe. Dobrú chuť!

Zdroj / Tradičná indická mliečna cukrovinka Kalakand Barfi: youtube

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Close Menu