Jablčník obyčajný

Jablčník obyčajný

Jablčník obyčajný (Marrubium Vulgare) je výborná bylinka, z ktorej môžete pripraviť čaj, tinktúru, sirup či bylinkové víno. Pozrite sa, aké benefity ponúka pre zdravie aj ako sa o neho môžete starať.

V prvom roku pestovania robte zber iba raz – vňať strihajte asi 5 cm nad zemou, v ďalších rokoch dva- až trikrát, ale koste ju vyššie tak, aby ste nezberali drevnatú časť stonky.

Pestovanie

Mladé rastliny vysaďte na jar alebo v jeseni na slnečné miesto do dobre priepustnej, humóznej pôdy asi 30 cm od seba, semená vysievame v apríli až v máji.

Polievajte striedmo, na zimu zakryte rastliny raždím alebo čečinou. Kvitnúcu vňať zbierajte v júni a júli. Odstrihnite horných 10 cm rastliny a kvitnúci výhonok nezmenšujte, usušte na tienistom mieste a potom uložte tak, aby sa zachovala aróma.

Zaujímavým faktom je, že jablčník obyčajný je pri svojom rozširovaní viazaný na živočíchy. Má totiž tŕňovité súplodia, ktoré sa prichytávajú na srsť zvierat prechádzajúcich okolo.

Jablčník pre zdravie

Horčiny a saponíny podnecujú žľazy dýchacích ciest k sekrécii, uvoľňujú a skvapalňujú tuhý sekrét. Pri chorobách z prechladnutia pôsobia hlienotvorne a proti kŕčom, znižujú horúčku a posilňujú obranyschopnosť organizmu.

Táto rastlina so silnými účinkami je veľmi vhodná pri chronickom zápale priedušiek u starších, zoslabnutých ľudí, pri  čiernom kašli a astme, ale aj ako sprievodná liečba horúčkových záchvatov pri malárii.

Na základe baktericídnych trieslovín jablčník zastavuje hnačku a podporuje hojenie rán. Horčiny podporujú trávenie a predovšetkým žlčové šťavy, uvoľňujú kŕče v tráviacom trakte a posilňujú vyčerpaný organizmus.

Pripravte si čaj

Potrebujete 2 lyžičky čerstvej alebo sušenej vňate jablčníka, ktoré zalejete 2,5 dl vriacej vody. Nechajte aspoň 5 minút lúhovať, aby sa uvoľnili liečivé látky.

Author: administrator

Tvorba šikovných domácich majstrov.

administrator

Tvorba šikovných domácich majstrov.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Close Menu