INGREDIENCIE
LASKONKY:
6 ks vaječný bielok
300 g kryštálový cukor
1 balíček vanilkový cukor
170 g mleté lieskové orechy
100 g práškový cukor
PLNKA:
200 g práškový cukor
1 balíček vanilkový cukor
1/2 dl káva
1/2 dl mlieko
20 g hladká múka
250 g maslo
NA OZDOBU:
čokoláda na varenie, lieskové orechy
POSTUP
1
Rúru predhrejeme na 120 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. Pripravíme si aj šablónu na laskonky.
2
Laskonky: Vaječné bielky si vyšľaháme s kryštálovým a vanilkovým cukrom nad vodným kúpeľom na tuhý sneh. Mleté orechy zmiešame s práškovým cukrom a po častiach primiešame do snehu.
3
Na plech si dáme šablónu a do každého otvoru nanesieme bielkovú zmes. Potom stiekou odstránime prebytočný sneh a šablónu odstránime. Podľa veľkosti šablóny a plechu postup opakujeme.
4
Pripravené laskonky sušíme vo vyhriatej rúre cca 15 minút. Následne znížime teplotu na 70 °C a sušíme ešte 30 minút.
5
Plnka: Do hrnca si dáme 4 PL práškového cukru a vanilkový cukor. Necháme skaramelizovať. Prilejeme kávu a premiešame. Ďalej prilejeme mlieko a opäť premiešame. Nakoniec pridáme múku a uvaríme puding. Odstavíme a za očasného miešania necháme vychladnúť.
6
Do misky si dáme zmäknuté maslo, ktoré vymiešame so zvyškom práškového cukru. Následne pridáme ku karamelovému pudingu a vyšľaháme.
7
Pripraveným krémom plníme vychladnuté laskonky. Nakoniec môžeme ešte pofŕkať čokoládou a ozdobiť orieškami.