Zdravie z pohánky

Zdravie z pohánky

Určite ste o nej počuli. No koľkokrát ste ju jedli? Ak pohánka nepatrí k vašim obľúbeným jedlám, vyskúšajte ju práve teraz. Určite neoľutujte, pretože v rebríčku zdravých potravín hviezdi naozaj veľmi vysoko.

Ak ste pohánku doposiaľ obchádzali a pokiaľ vás jej nenápadný zovňajšok zatiaľ nezaujal, je čas zoznámiť sa s ňou dôvernejšie. Prišla k nám Mongolska už v 15. storočí a odvtedy sa pomaličky predrala až medzi najviac cenené potraviny na svete.

Chráni celé telo

Mnohí odborníci na výživu považujú pohánku za zázračnú, a to nielen pre vysoký obsah rutínu, ktorý dokáže zvyšovať pružnosť ciev. Tieto nenápadné semienka dokážu čistiť krv, podporovať fungovanie obličiek, regulovať zrážanie krvi, znižovať cholesterol, posilňovať imunitný systém a zlepšovať stav hemoroidov. Pohánku si môžu dopriať dokonca i celiatici a všetci tí, ktorých trápi trávenie. Z pohánky si telo môže zobrať veľa vlákniny, horčíka, zinku, železa, vápnika, fosforu aj draslíka a k tomu ešte vitamíny B1, B2, E, C a spomínaný rutín. Vďaka vysokému obsahu vzácnych látok, pohánka posilňuje aj srdce a pečeň. Výpočet je však ešte oveľa dlhší. Pohánka vám prospeje aj pri krvácaní z nosa, kŕčových žilách, reume, artritíde a povzbudí krvný obeh.

Čo viac by ste si mohli priať? Stačí už iba siahnuť po kvalitnej pohánke, ktorá vám zaručí všetky benefity. Jej príprava je veľmi jednoduchá. Ak zvládnete základ, neskôr s ňou môžete v kuchyni zaujímavo a chutne experimentovať.

Ako „rizoto“

Uvarenú pohánku zmiešajte s opečenými kúskami kuracieho mäsa a zeleniny, ochuťte štipkou korenia 4 farieb. Pohánkové „rizoto“ môžete variovať rovnako ako ryžové.

Pohánka ako príloha

Namiesto ryže: pohánku prepláchnite na sitku vodou a dajte ju variť do vody. Vodu by mala byť tak na dva prsty nad pohánkou. Pridajte trochu soli a varte asi sedem minút. Prikrytú ju nechajte pomaly chladnúť, aby ešte zmäkla. Potom pridajte trochu oleja, môžete ju dochutiť aj obľúbenými bylinkami, korením 4 farieb, ochucovadlom Vivitou a podávať ju ako prílohu.

Raňajky s vločkami

Ak si na ne raz zvyknete, už sa ich nezbavíte. Sú totiž nielen zdravé, ale aj v dobrom slova zmysle návykové. Pohánkové vločky, ktoré si zmiešajte ešte s ľanový semienkom, orieškami a so škoricou, si dochucujte obľúbeným ovocím, bielym jogurtom alebo mliekom. Pohánkové raňajky vás výborne naštartujú do nového dňa.

 

Author: administrator

Tvorba šikovných domácich majstrov.

administrator

Tvorba šikovných domácich majstrov.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Close Menu