INGREDIENCIE
GUĽKY:
500 g mleté bravčové mäso
1 ks menšia cibuľa
2 strúčiky cesnak
1 PL horčica
1 ks vajce
2 PL strúhanka
soľ, mleté čierne korenie
2 PL olivový olej
OMÁČKA:
500 g pasírované paradajky
1 KL kryštálový cukor
1 KL balzamikový ocot
soľ, mleté čierne korenie, sušená bazalka
500 g špagety
120 g tvrdý syr
POSTUP
- 1
- V miske zmiešame mleté mäso s nasekanou cibuľkou, pretlačeným cesnakom, horčicou, celým vajíčkom a strúhankou. Osolíme, okoreníme a dobre premiešame.
- 2
- Navlhčíme si prsty a dlane a formujeme malé guľky o priemere asi 3 cm, ktoré ukladáme na plytký tanier.
- 3
- Do veľkého hrnca dáme variť vodu, ktorú sme dobre osolili.
- 4
- Vo väčšej a hlbšej panvici rozpálime olej, na ktorom opečieme guľky z každej strany, kým nebudú zatiahnuté a zlatohnedé.
- 5
- Do panvice pridáme pasírované paradajky a guľky spolu s omáčkou privedieme k varu. Stiahneme plameň a spolu povaríme asi 15 minút.
- 6
- Medzitým si dáme variť cestoviny a vriacu cestovinovú vodu pridávame po lyžiciach do omáčky, aby sme ju trochu zriedili.
- 7
- Guličky vytiahneme z omáčky na tanier. Omáčku dochutíme cukrom, octom, prevoniame bazalkou a odstavíme. Ochutnáme a prípadne dosolíme či dokoreníme.
- 8
- Scedené cestoviny primiešame do omáčky, rozdelíme na taniere a na vrch poukladáme mäsové guličky a zasypeme strúhaným syrom.